2015年9月14日月曜日

チョコレート工程⑤ テンパリング

皆さんお久しぶりです。
だんだん季節が秋になり風が涼しくなってきました。
こんな涼しい日はチョコレートがおいしく感じる季節ですね。
私たちのチョコレートも着々と完成に近づいてきています!!

今日のお話はチョコレート製造で重要な技術とされている「テンパリング」についてお話ししたいと思います。

テンパリング」と聞いて皆さんは何を思い浮かべますか??

 掲載元:CALLEBAUT


テレビやドラマなどでおなじみこういう風景を思い浮かべた方が多いのではないでしょうか。
大理石を用いて「テンパリング」を行っているところが多いように感じます。。。
しかし!!!私たちはこのような「テンパリング」は行わず、


こちらの機械を使って「テンパリング」を行っています。
技術がいる大理石を用いた「テンパリング」に比べ、この機械は温度を設定するだけで、「テンパリング」を行ってくれる優れものです!!!

では、「テンパリング」とはどういう役割をしているのか・・・・。

テンパリングはチョコレート製造の微妙な温度調整によって成り立っているともいわれていて、チョコレートに含まれるココアバターの結晶を作る役目をしています。
チョコレート製作においてココアバターの結晶を作ることはとても重要とされていて、テンパリングをしないで作ったチョコレートは指で触っただけで溶けてしまったり、ファットブルームが起こる原因ともなります。

こんな重要なテンパリングですがコンチングのようにいつ頃誰によって開発されたかは分からないんです!!
昔、美味しいチョコレートを研究している人が自然と「テンパリング」という技術に行き着いたのか・・。。。最初にこの技術を見つけた人は本当にすごいですよね!!!

さあ、ここまでカカオ豆の到着からテンパリングまでのチョコレートになるまでの道のりをお話してきましたが、、、、、いよいよ!!!!
その道のりももうすぐゴールを迎えようとしていますよ~。
チョコレートまでの道のりはゴールを迎えようとしていますが、チョコレートについてはまだまだお話しますよ~。。
お楽しみに。

管理栄養士 合林


Everyone is your long time.Gradually has been season becomes cool the wind will fall.It is the season of chocolate feel delicious this cool day.We also have been getting closer to the steadily finished chocolate! !Today's story, I would like to talk about "tempering" which is an important technology in the chocolate manufacturing.Do you think of what you heard as "tempering"? ?I think in many cases those who think of the "tempering" that uses the familiar marble on television and drama.I feel like there are many places you are using a marble and performs a "tempering". . .However! ! ! We like this "tempering" is not performed,Using the machine is doing the "tempering".Compared to the "tempering" of using the marble there are technical, the machine simply by setting the temperature, it is not good us perform "tempering"! ! !
So, what are the what role the "tempering" ....
Tempering You are also said to be made up by the subtle temperature adjustment of chocolate manufacturing, we have a role to make crystals of cocoa butter in the chocolate.
Making the cocoa butter crystals in chocolate fabrication have been a very important, or is chocolate made without the tempering melted away just touched with a finger, but also cause fat bloom occurs.
It is such an important tempering, but I do not know if it had been developed by anyone around when as conching! !

Once upon a time, whether ... people who are studying the delicious chocolate ended up in technology called "tempering" with nature. . . I'm the first person who found this technology is really amazing! ! !
Now, finally we've been talking,,,,, the way up from the arrival of cocoa beans until the chocolate of up to tempering here! ! ! !
The way is also soon goal.
Way to the chocolate we are about to enter the goal, but - and I will talk still about chocolate. .
Look forward to.


Registered dietitian Goubayashi



0 件のコメント:

コメントを投稿