2015年9月7日月曜日

チョコレート工程③ 皮むき~ウィノア

いつも読んで頂きありがとうございます!!
このようなブログを書くのは初めてなので、、笑 
少しでも早く書き方をマスターできるように頑張ります!

では、本題に・・・・。
ひとつ前ではローストのお話でしたね。
カカオ豆が届きローストをした後は、、、皮むきです

ということでチョコレートまでの道のり第三弾は皮むき~ウィノア(脱皮)のお話をしたいと思います。




カカオ豆は思っているよりも硬くて、ほとんどがカカオ豆を砕くところから脱皮までを機械で行っています。
しかし、私たちは「手作り」にこだわり、なるべく機械の力は借りずに手でカカオ豆を剥き脱穀機を使って、皮を取り除いています(脱皮)。。
正直!時間と手間や手で剥いていると疲れてきたり、カカオ豆が硬いのでカカオ豆ではなく手の皮が剥けることもあります(笑)

では、なぜそんな手間や時間がかかる手剥きにこだわるの?と思われていることでしょう。


一つ目の理由は、直接手で剥いているとカカオ豆の状態がすごくわかります。
手剥きはロス率を低くし丁寧に剥けるだけではなくローストの状態やそれぞれのカカオ豆の癖なども分かったりします。
カカオ豆もそれぞれ個性がとてもあるのでツルッと剥けてくれるのもあれば皮と実がくっつき中々剥けない頑固な豆もあります。

二つ目は、ひとつひとつカカオ豆を剥くことで愛情をカカオ豆たちに届けているということです(笑)
本当に届いているのかは分かりませんが、機械で剥くより少しでも人の手を加えてあげるとチョコレートの出来もよくなっている気がします!!!

皆さんの元に私たちのチョコレートをお届けする日が来ること、今からとても楽しみです!!

、、、、、、さて!次はいよいよ!!!!

コンチングのお話です!!!!
今まではチョコレートになるまでの準備段階。次回からはいよいよカカオ豆たちがチョコレートになっていきますよ~。
コンチングとはなんだろう?と思われているそこのあなた!!!
詳細は次回!笑) お楽しみに。

管理栄養士 合林
 
 
 
 
 
Thank you for reading always! !Since it is the first time to write such a blog,, lol.I'll try to be able to master the fast write even a little!
So, ... cut to the chase.
It was the talk of the roast in the previous one.After the cocoa beans has a reach roast is,,, Peel!
Third installment way to the chocolate in the fact that I would like to talk of scalping - U~inoa (molting).Is hard than cacao beans are wondering, it is up to molting from where most crush the cocoa beans in the machine.However, we will stick to the "handmade", as much as possible using a threshing machine peeled cocoa beans by hand without borrowing the force of the machine, you are removing the skin (molting). .Honest! You can have tired to be high at the time and effort and hands, because the cocoa beans is hard sometimes to peel off the skin of the hand rather than the cocoa beans...lol
So why bother to peel hand takes such time and effort? It'll be It is believed that.
The first reason is, of cocoa beans state will know really when wearing by hand directly.Hand peeled also or found such as habit of roast of the state and each of the cocoa beans not only peel off and carefully lower the loss rate.Since cocoa beans personality also each very certain there is also a stubborn beans skin and the actual is not peel people in the stick as long even for me towards the Tsurutsu.
Second, it is that the affection by peeling every single cacao beans are delivered to the cacao beans us..lol.I do not know is whether that really arrived, but I feel that even better chocolate can of it and I'll by the addition of the hands of people even a little rather than peel in the machine! ! !
That day to deliver to your based on our chocolate comes, it is very much looking forward from now! !
,,,,,, Well! The following is finally! ! ! !
Conching is the story of! ! ! !
The preparatory stage of up to become a chocolate until now. Finally it - I cocoa beans it will become the chocolate from the next time.It would be what the conching? Of there that are thought to you! ! !For more information next time! lol. Please look forward to.
Registered dietitian Goubayashi
 


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